Mikä Ränttipenkki- projekti on?
MIKSI
havainto penkkien vähenemisestä kaupunkitilassa
kritiikki kaupunkisuunnittelun prosessien osallisuutta kohtaan
MITEN
keskustelun avaajana ränttipenkki Oulun keskustassa
anonyymejä, sponttaaneja kommentteja vastaajaan
kyselytuloksia verkkokyselylomakkeella ja paikan päällä
Kesäkaluste-workshop
MITÄ
dialogia julkisesta tilasta: kenelle kaupunkitila kuuluu ja mitä siellä pitäisi olla?
anonyymeistä palautteista koottu mielipidearkisto tämän hetken kaupunkitilasta
palautteiden pohjalta kesäkalustetyöpaja kaupunkilaisten kanssa
KAUPUNKILAISTEN TILA
Kaupunkielämä on toimintaa ja vuorovaikutusta jaetussa tilassa. Kaupunkitilassa näkyvät yhteiskuntamme eri ilmiöt: eriarvoisuus, suhde toisiin ihmisiin ja eliöihin - kuka käyttää valtaa ja kenelle kaupunkitilaa priorisoidaan. Kaupunkilaisina osallistumme kaupunkikulttuurin ylläpitämiseen, mutta olemme myös riippuvaisia kaupungin puitteista, fyysisestä ja sosiaalisesta esteettömyydestä. Onko kaupunkitila rajoittavaa vai mahdollistavaa? Koemmeko tilat meille sopiviksi? Koemmeko kaupunkilaisina pystyvämme vaikuttamaan yhteiseen kaupunkitilaamme?
Suomen perustuslain (2 §) mukaan [k]ansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen . Jotta kaupunkilaisilla olisi mahdollisuus osallistua kaupunkitilansa kehitykseen, on kaupunkisuunnittelun prosessien ja vaikuttamisen oltava saavutettavia. Joskus osallistuminen vaatii myös herätteleviä kysymyksiä ja toimijuuden vahvistamista. Uskomme että kaupunkilaisilla tulisi olla mahdollisuus vaikuttaa ympäristöönsä eri tavoin. Esimerkiksi kaupunkitiloja voidaan väliaikaisesti “omia” muun muassa esitykselle, piknikille tai vaikkapa mielenilmaukselle. Lisäksi kaupunkilaisten mielipiteiden tulisi näkyä myös pysyvien kaupunkitilojen puitteissa, kuten kalustuksen ja valaistuksen osalta. Matalan kynnyksen osallistuminen luo moninaisempaa yhteisöä.
ERIARVOISTUUKO KAUPUNKITILAMME?
Kaupunkitilan osallistavuutta voi esimerkiksi pohtia pienten kaupunkitilan muutosten kautta. Muun muassa Oulun keskustassa vilkkaalta Kauppurienaukiolta poistettiin penkit vuonna 2023 häiriökäyttäytymiseen vedoten. Vastaavasti myös kauppakeskus Valkean läpi kulkevalta julkiselta Kesäkadulta on siirretty penkit sivukäytäville. Yksittäisiltä vaikuttavat päätökset ovat nähdäksemme osa laajempaa, muistakin kaupungeista tuttua ilmiötä, jossa kaupunkitilan muutokset priorisoivat taloudellista hyötyä. Julkisen tilan kaupallistuminen on usein eriarvoistavaa tai syrjivää ja vaikuttaa useisiin eri ihmisryhmiin. Esimerkiksi penkkien poisto hankaloittaa myös liikuntarajoitteisten tai levähdyspaikkaa tarvitsevien kulkua tilassa.
Kalusteiden poiston ja rajoittamisen sijaan uskomme kaupunkitilan erityisyyteen. Lisäämällä kaupunkiin erilaisia kalusteita ja keitaita syntyy paikallisia sopukoita, jotka kannustavat mahdollisimman monia heittäytymään kaupunkitilaan. Tilan omaksi kokeminen lisää myös halua vaikuttaa. Tasa-arvoinen, kutsuva ja esteetön kaupunkitila on sekä elävän kaupunkikulttuurin että sen kaupallisten palveluiden keskeinen tukipilari.
RÄNTTÄÄKKÖ NÄÄ?
Penkit ovat olleet kaupunkitilan peruselementtejä kautta kaupunkien historian. Niiden äärelle voi pysähtyä lepäämään, juttelemaan tai oleskelemaan seuraten kaupungin vilinää, yksin kuin ryhmissä, hiljaa tai rupatellen. Julkisen tilan monipuolinen kaluste on ennen kaikkea ilmainen ja kaikkien saavutettavissa ja siten keskeinen ominaisuus jaettua kaupunkitilaa.
Keskustelunavauksena kaupunkitilan kriittisiin muutoksiin kollektiivimme matkaa Oulun keskustassa Ränttipenkin kanssa. Kierrätysmateriaaleista rakennettu Ränttipenkki sijaitsee viikon kerrallaan Kauppurien aukiolla, Otto Karhin puiston koillispuoleisella sekä Postiaukiolla. Yhteensä kolmen viikon matkan aikana kokoamme puheenvuoroja ja kokemuksia kaupunkitilasta. Jos ei muuta tule mieleen, niin aina voi päivitellä erikoista penkkiä!
Palautetta kerätään Ränttipenkin puhelinvastaajaan sekä kyselylomakkeella, johon voi vastata sähköisesti tai osoitettuina päivinä paikan päällä kollektiivimme jäsenten avustuksella. Useilla eri vastausmuodoilla haluamme tavoittaa mahdollisimman monenlaisia kommentteja kaupunkilaisilta. Vastauksien kautta kartoitamme tietoa merkityksellisten kaupunkitilojen ominaisuuksista, julkisten tilojen puutteista ja toiveista keskusta-alueen julkisten alueiden kehittämiseksi. Kyselyn vastauksia hyödynnetään anonyymisti kaupunkitilainterventioissa ja kesällä 2025 järjestettävän kaupunkilaisille avoimen työpajan lähtötietona, jossa rakennamme yhdessä kesäkalusteen.
Ränttipenkki-projekti on osa Oulun kulttuuripääkaupunki 2026 -ohjelmistoon kuuluvaa Sopukka - The Nook -hanketta.
Projektia tukee: